Aan de eiwitten!

Waarom spiermassa belangrijk is, juist als je ouder wordt.
Vitaal ouder worden gaat nog beter als je naast bewegen en trainen ook extra eiwitten eet.

In een recent blog van de Wageningen Universiteit wordt het nut van extra eiwit inname besproken. Het gaat daarbij vooral over de groep ‘kwetsbare ouderen’: degenen die weinig mobiel meer zijn. Het blijkt dat door krachttraining wel de spierkracht verbetert maar dat dan nog niet direct de spiermassa toeneemt. Dat gebeurt wel wanneer naast het trainen ook extra eiwit wordt ingenomen. Goed nieuws dus, niet alleen voor kwetsbare ouderen maar voor iedereen die de vijftig gepasseerd is. Je kunt  niet alleen spiermassa behouden, je kunt het ook weer terug krijgen.

Waarom is meer spiermassa belangrijk? Spierweefsel is eigenlijk de kachel van je stofwisseling. Je neemt energie in (eten) en je verbruikt energie (om te ademen, te verteren, te bewegen, te denken enz.). In de omzetting van het een naar het ander is je hele lichaam betrokken: maag-darmkanaal, je bloedvaten en nog een heleboel meer. Ook de spieren spelen een belangrijke rol: spiermassa verbrandt ongeveer 10 keer zoveel energie als vetmassa. Als je veel spiermassa hebt, dan stijgt de verbranding van de energie ofwel de hoeveelheid calorieën die je naar binnen gewerkt hebt. Je metabolisme wordt sneller. Dat is handig want bij het ouder worden zijn er meerdere oorzaken waardoor er juist een vertraging van het metabolisme optreedt. Eén van de oorzaken is de afname van spiermassa, een andere is de verandering van hormonen. Hier kun je er meer over lezen. En bij een trager werkend metabolisme word je geleidelijk zwaarder. Zelfs als je – voor je gevoel – steeds minder gaat eten. Bovendien loop je een grotere kans op hart- en vaatziekte, suikerziekte en dergelijke. Daarom is het een uitkomst dat je je metabolisme kunt versnellen door aandacht te besteden aan je spiermassa.

Dus: ouderen aan de krachttraining en de eiwitten! Niet alleen om nog jarenlang kwiek uit je stoel te komen, maar ook om je spiermassa te behouden of te vergroten en zo je algemene gezondheid te verbeteren. Wil je daarmee aan de slag? Kom trainen bij SilverStrength  .