Covey en het verhaal van de augurkenpot.

Dat gaat over tijd maken.
Sporten hoort bij gezondheid en verdient het om als eerste gepland te worden.

We weten het allemaal wel, tijd maken betekent prioriteiten stellen. Je afvragen wat het belangrijkste is. En dáárvoor als eerste je tijd reserveren. Maar o, wat is dat moeilijk. En als je de kunst inmiddels beheerst, heb je die vermoedelijk met vallen en opstaan geleerd.

Er is een schema van Stephen Covey en een verhaal van een augurkenpot die mij hebben geholpen om ‘tijd te leren maken’  Misschien ken je ze, misschien niet. Ik geef je een korte beschrijving en een link.

Volgens Covey kun je bezigheden en activiteiten verdelen naar twee assen: 1) is het belangrijk of niet belangrijk? en 2) is het dringend of niet dringend? Met die twee assen kun je vier categorieën maken. Dat zie je op het plaatje bij dit blog. Een paar dingen zijn onmiddellijk duidelijk. Onbelangrijk en niet dringend kun je laten zitten. En belangrijk en dringend doe je het eerste. Maar dan: in de praktijk van alledag blijkt dat we dringend héél vaak – ook als het onbelangrijk is – voorrang geven. En dat wat belangrijk is maar nooit dringend, dat schiet er dan bij in. Super jammer!

Het verhaal van de augurkenpot geeft je een idee hoe je dat kunt omdraaien. Je kun dit verhaal in veelvoud op internet vinden. Praktisch identieke verhalen, met soms een kleine variatie aan het einde. Dan wordt de kop koffie vervangen door een biertje. Nu ben je vast nieuwsgierig genoeg geworden om het verhaal ook te gaan lezen. Je kun het hier vinden.

En veel succes met het plannen van je sportuurtjes!