De YEP van tegenwoordig

Een paar maanden geleden schreef ik een blog getiteld ‘generaties’. Het ging over hoe we op een aansprekende manier de 50+ doelgroep kunnen aanduiden. Niet met de woorden ouderen of senioren in ieder geval.

Inmiddels heeft het dagblad Trouw een artikelenserie gepubliceerd over de YEP: young elderly person, lees hier. Helemaal tevreden zijn ze nog niet met deze term. Daarom hebben ze een prijsvraag uitgeschreven. Je kunt suggesties aanleveren voor een mooiere en liefst Nederlandse benaming voor deze generatie jonge ouderen. Ik ben benieuwd naar de uitkomst. Die wordt deze maand oktober bekendgemaakt.

Ik vind trouwens Yep heus een leuke benaming. So wie so raken we er steeds meer aan gewend dat onze Nederlandse taal doorspekt raakt met Engelse woorden en uitdrukkingen. Ook in de sportwereld en praten we over stretches, warming-up, deadlifts, back-squats en noem maar op. En kort voor ik het sportwereldje instapte, werkte ik internationaal met Engels als voertaal. Daardoor ben ik ook snel geneigd om met Engelse woorden te strooien. Daar heb ik dus geen moeite mee.

Verder doet de benaming recht aan mijn beleving. Het woord jong en het woord oud komt erin voor en ik ben het allebei niet. Bij de woorden oud en senior heb ik associaties die nog niet bij mij passen. En tegelijk heb ik niet de neiging om mijn leeftijd te ontkennen. In tegendeel, ik wil als zodanig aangesproken worden en vind het ongepast wanneer ánderen mijn leeftijd ontkennen. Door pakjesbezorger en straatmarketeer, door jong en oud, maar altijd van het mannelijke geslacht, word ik regelmatig aangesproken met ‘jongedame’. Dat maakt me boos. Ik vind het neerbuigend, want mijn leeftijd is mij heel goed aan te zien. Het is volstrekt helder dat ik geen jonge dame ben, dus zeg maar gewoon ‘mevrouw’. Degene die mij zo aanspreekt kan rekenen op een vinnige opmerking. Het grappige is, dat diegene dan vaak wat beduusd reageert: “Maar het is toch een compliment?” Nou nee. Je mag me beste vijf jaar jonger schatten dan ik in werkelijkheid ben, maar ook dan ben ik nog steeds géén jongedame.

Dus, als youg elderly person ga ik lekker door met mijn trainingsprogramma op mijn maat. Daardoor blijf ik die fitte mevrouw die met gemak de kleinkinderen kan tillen en samen een sprintje trekt het duin op. Als je mee wil doen: boek maar een kennismaking op de contactpagina.