Generaties

Als ik zeg ‘De generatie jonge ouderen’, wie roept dan meteen ‘Dat ben ik’ of ‘Dat is mijn pa’?

Tussen 50 en 70

Mensen van mijn leeftijd zijn niet onderscheidend in beeld. Dat ontdekte ik in de zoektocht naar mijn doelgroep: mensen tussen 50 jaar en 70 jaar oud. Mijn leeftijd dus 😊. Ik wil hen bereiken met sport- en beweeglessen om hun gezondheid te verbeteren of in stand te houden. Waarom 50 plus? Omdat je heus weet en voelt dat je niet meer kunt wat je als 20-ger kon en het fijn is als daarmee rekening wordt gehouden. En omdat je minder aansluiting ervaart in een groep van 20-ers en 30-ers. Je zit gewoon in een andere levensfase. Daarom dus.

Beelden

Sommige vakgenoten roepen onmiddellijk: ”Dat is een moeilijke doelgroep. Ze komen niet van de bank en trouwens je kunt ze moeilijk bereiken, want ze zitten niet op Facebook.” Dan kijk ik bedenkelijk: niet van de bank? niet op Facebook? over wie heb je het nu eigenlijk? Wat blijkt namelijk: Als je 50 plus zegt, dan ploppen er direct beelden op van 70 plus. In iemands hoofd, maar ook op internet. Google op ‘sport voor 50 plus’ en je ziet het direct: plaatjes van mensen 70 plus en zinnen zoals Het is voor deze groep belangrijk om in beweging te blijven en (nieuwe) sociale contacten te leggen. En meestal wordt 50 plus sport aanbevolen of aangeboden door zorgorganisaties, fysiotherapeuten, welzijnswerk, pensioenfondsen, verzekeringen enz. Ook de woorden ouderen en senioren roepen dezelfde beelden op als 50 plus.

Geen herkenning

De 50-er en 60-er van nu herkent zich hier niet in. Die werkt, is sociaal actief (in het echte leven en op media !) heeft zorg om jong volwassen kinderen, zorg voor een zieke of hulpbehoevende vader of moeder. Kortom, staat midden in het leven, is actief en druk. De getoonde plaatjes en beelden slaan bij hen niet aan.

Maar wat wel?

Jij , 50-ger of 60-ger, hoe wil je worden aangesproken? En welke woorden en beelden roepen bij jou herkenning op?
En jij , 30-ger of 40-ger, wie zie jij voor je bij de woorden 50-plus, senior en oudere? Ik wed dat het eerder je grootouders dan je ouders zijn. Maar welke woorden en beelden passen dan bij je ouders?

#hoenoemikmijndoelgroep