Je kunt jezelf wel / niet veranderen

Een gewoonte veranderen kan ik ieder geval.

Doe je dat wel eens? Je naam googelen en kijken wat er tevoorschijn komt? Ik deed het net en bovenaan staat Eigenaar Coach – SilverStength. Yes!

Ik klik verder door de pagina’s en vind tot mijn verrassing een artikel dat ik schreef in 2011. Ik werkte toen als adviseur organisatieleren in de ontwikkelingssector. De titel van het artikel is ‘Mirror, mirror, knowing and changing yourself’. Als je het wilt lezen, dan vind je het hier. Het gaat over jezelf veranderen, maar kan dat eigenlijk wel? Misschien, een beetje. Je kunt niet een andere persoon worden, maar je kunt wel nieuw gedrag leren, nieuwe gewoontes ontwikkelen, andere belangen voorop te stellen.

Andere belangen? Jazeker, ook jij kent vast een aantal ‘belangen’ in jezelf die elkaar niet goed verdragen. We hebben allemaal zo’n vergadering van aandeelhouders in ons hoofd. Verschillende delen van onszelf die allemaal iets anders willen. Mijn gemakzuchtige ik wil graag een dag bankhangen, maar mijn ambitieuze ik wil hard werken. Ik in mijn rol van dochter wil graag mijn oude moeder bezoeken, maar ik in mijn rol van moeder wil graag mijn kleinkinderen te logeren vragen. Ik als tegendraadse burger wordt chagrijnig van die anti-suiker-manie en wil gewoon lekker snoepen. Ik als verantwoordelijke volwassene wil verstandig zijn en al die toegevoegde suiker vermijden.

Tjonge, wat een drukte in je hoofd zo nu en dan. De vraag is wie er meestal wint. Vaak heeft dat te maken met je gewoontes. Het gedrag waar je niet bij nadenkt. Van gewoontegedrag ben je je meestal niet bewust. Daar is het ook gewoonte voor geworden. En dat is heerlijk. Het zou teveel energie kosten om zonder gewoontes je dag door te komen. Maar soms, soms is het tijd om je gewoontes onder de loep te nemen. Net zoals het wel eens handig is om je naam te googelen. Kijk eens wat er tevoorschijn komt.

Zijn er belangen die teveel ondersneeuwen? Bijvoorbeeld het belang om gezond en fit te blijven? Omdat je gewoonte is om lange dagen te werken, je te verplaatsen met de auto, je maag te vullen met een snelle hap, je avonden door te brengen op de bank met een wijntje of biertje. Je denkt er niet bij na, je doet het al zo lang. Hoe kun je dat nu veranderen? Als je daar ideeën voor wilt krijgen, laat het me weten: info@silverstrength.nl .