Op eigen benen staan.

Heb jij jezelf al eens horen roepen “Ik ben ook geen twintig meer”?

Kleinzoon van 9 maanden oefent tot hij erbij neervalt. Steeds maar weer. Bank vastpakken, op één knie, op twee knieën, voet neerzetten, opduwen. Zijn spieren zijn al sterk genoeg, hij is vooral aan het leren coördineren. En lichaamsgevoel ontwikkelen. Zet zijn voet te scheef of te ver weg. Heeft nog geen benul dat het zo niet gaat, duwt de vloer weg en rolt om. Regelmatig komt zijn hoofd onzacht op de vloer terecht. Dan is het huilen geblazen. Maar hij begint dapper opnieuw. Want rechtop zal hij!

Dat is de eerste ontwikkeling naar mens-zijn. Want rechtop staan en zelfstandig kunnen gaan is fundamenteel. En dat blijft fundamenteel zolang je leeft. Zorg dan ook dat je dat zo lang mogelijk kunt blijven doen. Houdt je lichaam sterk en veerkrachtig. Train je coördinatie en wendbaarheid. Daarmee investeer je in je vrijheid en zelfstandigheid voor een toekomst die niet meer zo heel ver weg is. Na je 50ste merk je dat je spierkracht en conditie langzaam minder wordt zolang je er niks extra’s voor doet. Wie herkent niet de verzuchting “ik kan wel merken dat ik geen twintig meer ben.”

Misschien lukt het je nog om er niet zo zwaar aan te tillen. Maar realiseer je: er is niet zo veel ‘later’ meer. Investeer in jezelf, doe het nu! Je bewijst er jezelf én volgende generaties een grote dienst mee. Want als wij echt oud zijn, dan zijn er héél veel mensen echt oud. En dan moeten we het natuurlijk wel een beetje zien te redden.

https://www.silverstrength.nl/