Waarom gaat een oma eigenlijk sporten?

Het antwoord voor grote en voor kleine mensen verschilt maar een klein beetje.

Kleindochter is blijven slapen. Een beweeglijk meisje dat dol is op zwemmen en kickboksen en alles na wil doen wat ze op YouTube filmpjes kan vinden. Ze volgt de sportactiviteiten van haar oma met belangstelling. En ik ben inmiddels gewend aan haar vraag: “Oma, mag ik je spierballen zien?” Prompt maakt ze dan zelf een vuist en wijst trots naar haar eigen bovenarm.

Deze ochtend ligt ze nog lekker warm onder het dekbed terwijl ik me aankleed. Straks breng ik haar naar school en rijd dan direct door naar mijn sportles. Terwijl ik legging en t-shirt aantrek komt er ineens een nadenkend stemmetje uit het bed: “Waarom gaat een oma eigenlijk sporten?” Je kunt raden welke beelden er achter zo’n vraag zitten: ‘Jij bent toch al oud, dat doen oma’s toch niet meer?’ 

Beelden die heus niet alleen dit kleine meisje heeft. Mensen van mijn eigen generatie hoor ik soortgelijke opmerkingen maken: ‘Op mijn leeftijd begin ik daar niet meer aan.’ Jammer. Ik doe graag mijn best om het imago van de zilveren generatie een beetje te veranderen. Van niet meer naar nog wel. Want vijftig is immers het nieuwe veertig en zestig het nieuwe vijftig. En stel je voor: vanaf 2019 is de helft van de volwassen bevolking in Nederland boven de vijftig. Wat? Ja, de helft! Op je vijftigste sta je midden in het leven. Na je zestigste ga je je oriënteren op een andere levensfase, waarin nog van alles te beleven valt. Waar je ondertussen wel rekening mee moet houden is dat vanaf ongeveer je dertigste je spiermassa afneemt. De eerste jaren merk je dat niet, maar na verloop van tijd voel je dat heus. En dan? Dan ga je trainen om sterk en gezond te blijven en spiermassa te houden.

Een iets te ingewikkeld antwoord voor kleindochter. Zij krijgt van mij de korte versie: “Als je ouder wordt gaan je spieren een beetje minder goed werken. Ik wil graag over twintig jaar nog steeds goed kunnen lopen en uit bed kunnen komen en mijn schoenveters strikken. Daarom sport ik om mijn spieren sterk te houden”. Ze neemt het voor kennisgeving aan en vraagt: “Oma, mag ik jouw veters strikken? Dat kan ik al!”

Die ochtend sport ik met een dubbele knoop in mijn schoenen, gestrikt door kleindochter.